Gülhan Bişeng, “Demeter’in Bahçesi”...

Çok Yönlü Şair Hicran Aslan “Demeter’in Bahçesi”nde Konuştu

Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü merkeze alan “Demeter’in Bahçesi”, Gülhan Bişeng’in sunumuyla Öz Gündem YouTube kanalında başladı. İlk konuk sanatçı Hicran Aslan oldu.

Abone Ol

ÖZ GÜNDEM SÖYLEŞİ: Sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü merkeze alan “Demeter’in Bahçesi”, Gülhan Bişeng’in sunumuyla Öz Gündem YouTube kanalında başladı. İlk konuk sanatçı Hicran Aslan oldu.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">Şair Hicran Aslan, Öz Gündem&#39;in &quot;Demeter’in Bahçesi&quot;programında Sanatçı Gülhan Bişeng’in konuğu oldu<br><br>Devamı📹 <a href="https://t.co/AYls6BlecH">https://t.co/AYls6BlecH</a> YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın ve &quot;Katıl&quot; butonuna tıklayarak desteklerinizi bekliyoruz! <a href="https://twitter.com/hashtag/%C3%96zG%C3%BCndem?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#ÖzGündem</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/G%C3%BClhanBi%C5%9Feng?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#GülhanBişeng</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/HicranAslan?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#HicranAslan</a> <a href="https://t.co/OLbTYE7hkl">pic.twitter.com/OLbTYE7hkl</a></p>&mdash; Öz Gündem (@Oz_Gundem) <a href="https://twitter.com/Oz_Gundem/status/1909611880714293662?ref_src=twsrc%5Etfw">April 8, 2025</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Sanatçı, müzik emekçisi ve program yapımcısı Gülhan Bişeng, 90’lı yılların ağır baskı koşullarında Mezopotamya Kültür Merkezi’nde Koma Asmin bünyesinde başlattığı sanat yolculuğunu bugün de büyük bir inat ve tutarlılıkla sürdürüyor. Mersin’de MKM’ye bağlı çalışmalarını sürdüren Bişeng, aynı zamanda “Öz Gündem” platformunda kültür-sanat alanına dair özgün bir bellek çalışmasına imza atıyor: Demeter’in Bahçesi.

Her bölümünde sanatın farklı bir yüzünü ve kadınların görünmeyen emeğini görünür kılmayı hedefleyen bu özel program, canlı performanslar, içten röportajlar ve edebi/sanatsal derinlikle örülü sohbetleriyle izleyiciyle buluşuyor. Demeter —yani toprağın, üretimin, doğurganlığın ve aynı zamanda direnişin tanrıçası— ismini taşıyan bu program, kadınların tarih boyunca bastırılan seslerine bir alan, bir nefes ve bir söz hakkı açıyor.

Programın ilk konuğu, edebiyat, müzik ve resim alanında üretimlerini sürdüren çok yönlü sanatçı Hicran Aslan oldu. Aslan yalnızca sanatıyla değil, yaşam pratiğiyle de direnişin ete kemiğe bürünmüş hali adeta.  Şair, ressam, müzik öğretmeni ve üç çocuk annesi olan Hicran Aslan, yaşamındaki zorlukları bir sanat diline dönüştürerek hem bireysel hem toplumsal iyileşmeye katkı sunuyor.

Kemoterapi sürecinde Amed’e taşınma kararı alan Aslan, hem çocuklarını hem de sanatını yeniden inşa etti. Üç çocuk annesi, boşanma süreci yaşamış bir kadın olarak yaşadığı coğrafyanın zorluklarını sanata dönüştürmeyi başardı. Söyleşi, tarihi Amed surlarının hemen yanı başında, onun zarif ve üretken evinde gerçekleşti. Aslan’ın çocukları programa piyano performanslarıyla eşlik ederken, izleyiciler yalnızca bir sanatçının değil, bir annenin, bir direnişçinin ve bir yolcunun hikâyesine tanıklık ettiler.

Aslan’ın şu sözleri programa damgasını vurdu:
“Sanat, bireyin iç dünyasına açılan en aydınlık kapıdır. Ve o kapının eşiğinde kadınlar hep bekletildi. Şimdi, o eşiği aşıyoruz.”

Kadınlar tarih boyunca çoğu kez isimsiz bırakıldı. Kalemleri ellerinden alındı, şarkıları susturuldu, tabloları görülmedi. Ancak her yasakta bir direniş, her susturmada bir söz doğdu. Bugün Hicran Aslan ve onun gibi yüzlerce kadın, tarihten devraldıkları o sözü geleceğe taşıyor. “Demeter’in Bahçesi”, işte bu yüzden yalnızca bir sanat programı değil; aynı zamanda kadınların belleği, direnişi ve estetik hafızasıdır.

Gülhan Bişeng’in hazırlayıp sunduğu bu emek yoğun program, kadınların sadece sanattaki üretkenliğini değil; aynı zamanda hayattaki tutunma, iyileşme ve dönüşme güçlerini de görünür kılıyor. Her hafta farklı bir kadının sesiyle, başka bir hikâyeye yelken açan “Demeter’in Bahçesi”, kadınların sanatsal yolculuklarına dair bir arşiv, bir kaynak ve bir umut oluyor.

Hicran Aslan’ın Özgeçmişi:

   ​Hicran Aslan:

25 Temmuz 1978'de Diyarbakır'da doğdu. Dicle Ünversitesi Resim Bölümünden mezun oldu. Artuklu üniversitesi Kürdoloji bölümünde Kürtçe yüksek lisans yaptı. Halen bir ortaöğretim kurumunda Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Çeşitli sergi ve koleksiyonlarda yer aldı. Sanat üzerine yazıları pek çok dergi gazete ve online sitelerde yer aldı.

2010 yılında "Sandık Tozu"' -deneme-(Ava Yay.)

2016 yılında "Sesimi Yuttum Önce" ve "Esmerê" -şiir-(Hel Yay.)

2018 yılında "Dışarısı Mağara Kaç" -şiir- (Kaos Çocuk Parkı Yay.)

2019 yılında "İp Cambazı" -disiplinlerarası- (Klaros Yay.)

2020 yılında "Tanrı Beni Dansa Kaldırdı" -şiir- (Klaros Yay.)

2022 yılında "Otoportre/ Annemin mırıldandığı şarkı -şiir- (Kaos Çocuk Parkı Yay.)

2022 yılında "Göz Çizmedim Onlara -toplu şiirler- (Kaos Çocuk Parkı Yay.)

2023 yılında “bir ohal markası” kitabıyla Turgut Uyar şiir yarışmasında 2.lik ödülü aldı.

2022 şairler neden resim yapar ve

2022 metal kolektif sergilerine katıldı. Lebriz koleksiyonunda yer aldı.


Bu ilham verici söyleşinin tamamını Öz Gündem YouTube kanalından izleyebilirsiniz.
İzlemek için tıklayın: https://youtu.be/f7s65hTmWFE