Güncel

DEM Parti-Tunç Görüşmesi Yarın: Gözler Ankara’da

DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arasında yarın gerçekleşecek görüşmede, süreç için öncelikli konuları içeren bir dosya bakana sunulacak.

Abone Ol

ANKARA - DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç arasında yarın gerçekleşecek görüşmede, süreç için öncelikli konuları içeren bir dosya bakana sunulacak.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, geçen hafta gerçekleşmesi beklenen ancak ertelenen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmesini yarın gerçekleştirecek. Heyette, DEM Parti Meclis Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ile DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eşsözcüsü Öztürk Türkdoğan yer alacak.

Adalet Bakanlığı'nda yapılması planlanan görüşmede DEM Parti heyeti, taleplerinin yer aldığı bir dosya sunacak.

GÜNDEM MADDELERİ NELER?

Görüşmede öncelikli olarak mevcut yasal düzenlemelere dair değişiklik talepleri konuşulacak. Cumhur İttifakı’nın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu bu süreçte DEM Parti heyeti, bu çalışmanın sahadaki ihtiyaçları karşılayacak biçimde şekillenmesi gerektiğini belirtecek. Heyet, bu kapsamda süreç için öncelikli konuları içeren bir dosyayı Bakan Tunç’a sunacak.

UMUT HAKKI, HASTA TUTSAKLAR, İNFAZ KANUNU

Heyetin talepleri arasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin sona erdirilmesinin yanı sıra çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve "Umut Hakkı"nın uygulanmasının önünün açılması bulunuyor. Görüşmede ayrıca hasta tutsakların durumu, ceza süreleri tamamlandığı halde tahliye edilmeyen ve infazı yakılan tutsaklarla ilgili olarak İnfaz Kanunu'nda yapılması gereken değişiklikler dile getirilecek. Mahkeme kararlarının fiilen uygulanmadığı İdari Gözlem Kurulu (İGK) gibi yapılar üzerinden tutsaklara ek yaptırımlar getirildiği ve bu tür uygulamaların sonlandırılması istenecek.

‘TERÖRLE MÜCADELE KANUNU İŞLEVİNİ YİTİRDİ’

Pandemi döneminde çıkarılan düzenlemelerle hükümlüler arasında ayrımcılık yaratıldığına ve bu düzenlemelerden siyasi tutsakların dışlandığına işaret edecek olan DEM Parti heyeti, bu eşitsizliklerin giderilmesini de söz konusu görüşmede dile getirecek. Ayrıca Terörle Mücadele Kanunu (TMK), kayyım uygulamaları ve Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yürürlüğe giren bazı tedbirlerin de masaya yatırılması bekleniyor. 27 Şubat’ta başlayan diyalog sürecinin bir barış zeminine evrilmesi durumunda TMK’nin artık işlevini yitirmiş olacağı düşüncesini paylaşacak olan heyet, ilk etapta TMK kapsamında yapılabilecek yasal değişiklik önerilerini de bakanla paylaşacak.

MA / Fırat Can Arslan